Vårtur 2019 til Matre

Tekst: Harald Hjelle

Turen var godt planlagt av Odd Hernes og Jan Elholt. De hadde sørget for transport med et verdig transportmiddel til oss pensjonister, nemlig en veteranbuss fra Bergen Hardanger og Voss billag. Nå var jo ikke bussen så «gammel» som gjennomsnittsalderen på deltageren. Den var kun fra 1980.Den eldste deltager var fra 1929! Sjåføren Arne Heggernes var en meget hyggelig mann som viste seg å ha kulturhistoriske interesser både for buss og tog.



Turen er i gang sammmen med vår hyggelige sjåfør.


Turen startet fra Bystasjonen kl. 0900 og første stopp var Åsane terminal der resten av deltagerne kom på.
Vi ble da 23 personer med sjåføren. Guide på kjøreturen var Leiv Sæbø. Han var godt forberedt og fortalte om steder vi kjørte forbi. Etter en kort stopp på Ostereidet kom vi frem til BKK Matre.


En liten stop før ferden gikk videre.



Frode Langhelle sto her klar med utstyr slik at vi kunne kjøre inn i kraftstasjonen, iført gule vester og oransje hjelmer. Etter en kilometer inn i fjellet stoppet bussen og vi gikk inn i turbinhallen. Deretter tok vi heis ned til ventilrommet for så å få en grundig orientering om hele anlegget. Det kom mange spørsmål fra medlemmene, så omvisningen tok nok litt lengre tid enn planlagt.



På vei 1 km inn i fjellet.



Til venstre ser vi maskinhallen øvre del. Til høyre er vi nede ved selve Franscis turbinen ca. 15 m under maskinhallen's øvre del.



Til venstre ser vi øvre del av generatoren. Til høyre ser vi vanninntaket til turbinen med kuleventilen for regulering av vannstrømmen. Rørdiameter ca. 2m.



Vår omviser Frode Langhelle. Her i ferd med å orientere i kontrollrommet.



Her er vi ved indrefileen i norsk kraftproduksjon.
Som vi ser av diameteren på den vertikale akslingen, med r.p.m. 600,
så er det store krefter i sving.
I øvre ende fortsetter akslingen inn i generatoren hvor strømmen blir generert.
Her går turbinen for fullt med en effekt på 90 MW,
eller ca. 120.000 hk om man vil, nok til å forsyne 16.000 husstander med strøm.Denne kraftstajonen har to slike generatorer.



Neste stopp var Bjørn West Museet hvor vi ble mottatt av Arnold Matre. Han holdt en kort orientering om Matre fra Istiden og frem til andre verdenskrig og hvorfor tyskerne ble interessert i stedet, før vi gikk inn den første bygningen. Her holdt han en meget god orientering om hva som skjedde i forbindelse med Bjørn West styrkens etablering og kampene som skjedde i Matre fjellene våren 1945. Vi fikk en påminning om at den største trefningen i Norge etter kapitulasjonen i 1940 og til freden i 1945 skjedde her. I en trefning ble 27 tyske soldater skutt og drept av norske soldater. Soldater som til dels var norske ungdommer uten noe vesentlig opplæring. I kampene totalt ble 4 norske soldater drept.



Vel fremme ved Bjørn West, hvor vi ble tatt imot av vår guide Arnold Matre (i midten på bilde til høire).


Etter krigen er Bjørn West historien underkommunisert i forhold til «Gutta på skauen». Igjen var det mange spørsmål fra medlemmene. Det er mange som har historier de har hørt fra venner og kjente som de ville ha nærmer bekreftelse på.



Til venstre ser vi et kart over Bjørn West område og og til høire en pust i bakken.


Til slutt gikk vi inn i det gamle museet og fikk se en film fra Bjørn Wests historie. Det er nok en del som kan tenke seg å komme tilbake her for å fordype seg i dette flotte museet.



Omvisning i museet, både i den gamle og den nye delen.


En god del forsinket kjørte vi opp til Stordalen Fjellstue. Veien er smal, svingete og bratt. En meget variert vestlandsnatur, fra de første flatene mellom høye fjell, for så å klatre opp over den bratte fjellsiden med mange store svinger. Vår dyktige sjåfør hadde full kontroll.



Smal vei opp fra Matre men vi kom frem til Stordalen uten en skramme.


Fremme på Stordalen Fjellstue ventet vertskapet med varm og god middag. Praten gikk livlig rundt bordet og vi var sultne etter en innholdsrik dag. Dessverre hadde vi et illebefinnende hos en av våre medlemmer, med han fikk hjelp av lege og ble kjørt til legevakten i Knarvik. Han var ved godt humør før avreisen. «gamle gutter gir seg ikke så lett.»



Alle samlet rundt middagsbordet. Kjøttkakene/ isen og kaffien samkte utmerket.


Etter kaffe kjørte vi tilbake til byen, hvor vi var fremme kl.1830. Det hadde vært en meget vellykket tur i et veldig bra vær til Vestlandet å være. Tur-komiteen får nok flere oppdrag!!
Harald H.